Ako správne namontovať plot?

Vzdialenosť osadenia stĺpikov

Aby bolo oplotenie pevné, vzdialenosť medzi stĺpikmi by sa mala pohybovať okolo 2,5 m v závislosti od typu oplotenia a použitého príslušenstva.


Výška stĺpika

Kvôli stabilite oplotenia odporúčame o 0,5 m dlhší stĺpik ako je celková výška oplotenia.

 

Hĺbka jamy na betónovanie stĺpikov

Odporúčame hĺbku jamy minimálne 60 cm, resp. do nezámrznej hĺbky podľa konkrétnej teplotnej oblasti. Z dôvodu šetrenia betónovej zmesi je lepšie použiť zemný vrták s primeraným priemerom ako kopať plytkú jamu s veľkým priemerom.

 

Dimenzovanie zemnej skrutky

Ak sa chcete vyhnúť betónovaniu, zemné skrutky sú tou správnou alternatívou. Sú v porovnaní s betónovaním lacnejšie a rýchlejšie si nimi pripravíte ukotvenie stĺpikov. Pred realizáciou oplotenia je však potrebné myslieť na celkovú výšku oplotenia, resp. prípadné tienenie plota tieniacimi prvkami, a tomu prispôsobiť výber zemných skrutiek a ich vzdialenosť.

EKOfence_osadenie_stlpika_zemna_skrutka_tipy

Ako zabezpečím, aby bolo oplotenie rovné?

Vďaka stĺpikovej vodováhe viete stĺpiky ukotviť presne tak, ako potrebujete. Výsledným efektom bude esteticky príjemné oplotenie.

 

Správna vzdialenosť a výška osadenia vzpery

Vzperu osadzujeme každých 25 metrov, resp. pri každej pôdorysnej zmene trasy oplotenia. Z dôvodu stability kotvite vzperu do 2/3 od terénu.


Rozostupy napínacích drôtov

Vrchný a spodný drôt osaďte vo vzdialenosti výšky pletiva a medzi ne v prípade potreby osaďte tretí napínací drôt.

EKOfence_montaz_oplotenia_tipy
Zavesenie pletiva

Pletivo odporúčame zavesiť na vrchný a spodný napínací drôt a následne pletivo prichytiť k strednému drôtu sponami rocafix alebo viazacím drôtom.

 

Osadenie brány a bránky

Pre lepšiu stabilitu celého plotového systému odporúčame osadiť brány a bráničky na samostatné stĺpiky tak, aby na nich nebol upevnený celý plotový systém.

 

Ako vyriešiť slabé napnutie drôtu a následný previs pri zaťažení pletivom?

Drôt odporúčame napínať každých 25 metrov bubienkovým napinákom (ktorým je možné pletivo napínať vo väčšej miere ako závitovým) na 90% a po zavesení pletiva drôt napnúť do vodorovnej polohy.

 

Nechcete, aby sa pod plot prehrabávali zvieratá alebo aby cez neho prerastala susedova tráva?

Vyskúšajte betónové podhrabové dosky. Upozorňujeme však, že tie neslúžia ako oporný múrik, inak Vám narušia statiku oplotenia.

Odporúčané články