Miniséria: povrchové úpravy materiálov - polypropylén

Pokiaľ je pre Vás štvorhranné pletivo to pravé oplotenie, no nevyhovuje Vám jeho zinkovaný povrch, môžete sa rozhodnúť pre poplastované pletivo.

Povrchová úprava poplastovaním sa najčastejšie deje buď poplastovaním polyvinylchloridom (PVC) alebo alternatívne: polypropylénom (PP).

Dnes sa bližšie pozrieme práve na polypropylén.

Polypropylén sa vyrába z odpadov vznikajúcich pri spracovaní ropy a je považovaný za najekologickejší plast. Môžete si to overiť jednoduchou demonštráciou počas procesu horenia, samozrejme, pri zachovaní všetkých bezpečnostných opatrení. Polypropylén totiž pri horení neprodukuje toľko dymu a žiadne toxické halogénuhľovodíky v porovnaní s PVC.

 

Výhody polypropylénu:

+ vysoká odolnosť voči odieraniu,

+ nízka únava materiálu: polypropylén si zachová svoj tvar dlhé roky,

+ húževnatosť materiálu. Je to technický termín a v podstate znamená schopnosť materiálu deformovať sa bez toho, aby sa zlomil;

+ odolnosť voči pôsobeniu najrôznejších chemikálií: organických rozpúšťadiel, kyselín, či zásad.

 

Najbežnejšou farebnou prísadou pri poplastovaní zinkovaných drôtov je zelená. Prečo je tomu tak?

pletivo_polypropylen_PP_zelena

Zelená farba je preferovaná vďaka svojej prirodzenej schopnosti zapadnúť do prírodného okolia, keďže s ním ľahko splynie a nepôsobí rušivo. Zelený polypropylén je voči zelenému PVC matnejší, preto oplotenie pôsobí elegantnejšie.


Náš tip

Oplotenie z PP poplastovaných drôtov môžete mať už do pár týždňov. Pletivo poplastované zeleným PP nájdete totiž aj v našej ponuke!

Ku pletivu ponúkame aj tieniace siete v najrôznejších farbách.

pletivo_tieniaca_siet

Odporúčané články