Miniséria: povrchové úpravy materiálov - žiarový zinok

 

EKOfence_tahokov_ziarovy_zinok

 

Za všetkým hľadaj koróziu
Korózia je prirodzeným javom, ktorému časom - pod vplyvom poveternostných podmienok a pri kontakte s vodou a vlhkosťou - podlieha väčšina kovov. Spája sa s chemickými zmenami, ktorých pôsobením sa poškodzuje štruktúra kovov a mení sa ich vzhľad.
Jednou z jej najviditeľnejších foriem je vytváranie hrdze na povrchu kovového materiálu, čím sa k jeho pôvodnej farbe pridáva červenkavý až hnedastý odtieň.
 
Povrchová úprava číslo 1: žiarové zinkovanie
Žiarové zinkovanie je z pohľadu odolnosti a cenovej dostupnosti momentálne najefektívnejšia povrchová úprava oceľových konštrukcií.
Pri žiarovom zinkovaní sa oceľ ponorí do približne 450°C horúcej taveniny zinku, čo zabezpečuje povrchovú úpravu vonkajších, vnútorných a ťažko dostupných plôch konštrukcie.
Zinok a oceľ navzájom reagujú a na povrchu ocele sa vytvorí zliatina železa a zinku. Hrúbka tejto ochrannej vrstvy sa pohybuje medzi 50 – 150 µm, v závislosti od chemického zloženia a typu materiálu, ako aj doby ponoru.
Týmto neoddeliteľným prepojením zinku a ocele tak vznikne dlhodobá a cenovo výhodná ochrana oceľových konštrukcií.
Povrchy ošetrené žiarovým zinkovaním sú chránené nielen pred vplyvom vetra a počasia, ale hlavne pred koróziou po celé desaťročia. 
Povrch konštrukcií je bezprostredne po žiarovom zinkovaní lesklo-strieborný a s postupom času vplyvom prostredia získava matnú až svetlo šedú farbu.
Takýto povrch sa dá pomocou reaktívnej farby na zinok nastriekať na akúkoľvek farbu podľa želania zákazníka.
 

EKOfence_tahokov_ziarovy_zinok

 

Na čo nezabudnúť? 

Zinkovanie dutých konštrukcií nie je možné uskutočniť bez technologických otvorov, a to kvôli nebezpečenstvu explózie.

Je nutné, aby duté priestory mali dostatočne veľké vtokové a odvzdušňovacie otvory. Ich množstvo a veľkosť významne ovplyvňuje kvalitu povrchovej úpravy.

Jednotlivé diely musia mať tiež otvory pre zavesenie konštrukcie na ponorné háky.

 


Náš tip

Neprehliadnite v našej ponuke žiarovo pozinkované zemné skrutky a príslušenstvo k nim.

EKOfence_zemne_skrutky_ziarovy_zinok


 

Záver:

Žiarovo pozinkované kovové konštrukcie sú v porovnaní s konštrukciami bez povrchovej úpravy mechanicky pevnejšie a odolnejšie voči korózii, ale i nárazom, keďže proces žiarového zinkovania spevní materiál zvonku i znútra.

Je to jedna z najekonomickejších a najekologickejších (zbytkový zinok sa dá opätovne použiť v procese zinkovania) povrchových úprav pre Vaše kovové oplotenie.

Odporúčané články